Imediat dupa Revolutie, prin anii `90, a aparut si in Romania fenomenul pacanelelor. De atunci si pana acum lucrurile s-au schimbat, iar bucurestenii s-au obisnuit cu salile de jocuri care apar ca ciupercile dupa ploaie.
Istoria aparatelor de tipul “slot-machine” a inceput in 1907, bineinteles in Statele Unite ale Americii. In Europa, primele tari in care s-a raspandit fenomenul au fost cele din Europa de Vest, iar in tara noastra au aparut dupa anii 1990.
De asemenea, in Romania, conform unui studiu realizat de GfK, la initiativa Romslot, doar trei la suta din populatia cu varsta de peste 18 ani joaca la pacanele, in comparative cu cei 20% de romani care prefera jocurile Loteriei Romane.
Profilul jucatorului la pacanele
Printre cei mai cunoscuti impatimiti se gaseste si Viorel Lis, care a fost surprins de nenumarate ori in fata pacanelelor. Dar jucatorii dependenti de acest tip de joc provin din toate mediile, un fost profesor, care acum cerseste, isi petrece nopate ajucand la astfel de aparte. De asemenea, presa a relatat si despre un politist care a fost surprins la aparat, imbracat in uniforma. Conform aceluiasi studiu, jucatorii de sloturi sunt intr-o proportie de 92% barbati si au o varsta medie de 29 de ani. Numarul mediu de persoane din gospodaria participantilor la joc este de 3, 60% dintre acestia lucreaza full – time, 84% au internet in gospodarie si 74% nu au niciun copil in gospodarie. De asemenea, un alt lucru interesant este ca venitul mediu pe gospodarie al jucatorului la pacanele este de 2.178 lei pe luna.
Citeste si
Numarul femeilor care joaca este in crestere
Femeile participa mai rar la astfel de jocuri, dar prezenta sexului slab cunoaste un trend in crestere. Tinand cont ca sloturile sunt asociate in principal cu distractia, varietatea de jucatori este extrem de mare.
De asemenea, din cei trei la suta dintre romanii care participa la pacanele, doar unu la suta dintre acestia merg in salile de joc saptamanal si mult mai putini merg zilnic. Potrivit aceluiasi studiu, nu toate persoanele cu o frecventa mare de participare la joc sunt dependente.
Peste 100.000 de euro in mai putin de 24 de ore
Premiile puse in joc la aceste aparate sunt destul de mari, numai in aceasta luna au fost castigate doua premii in mai putin de 24 de ore, in valoare de peste 140.000 de euro. Unul dintre norocosii bucuresteni marturiseste ca si-a dorit mult sa castige acest premiu, dar atunci cand a vazut mesajul castigator a ramas totusi fara nici o reactie . „In viata trebuie sa stii sa fii calm si cand castigi, dar si cand pierzi”, a spus acesta. (A.S.)